Zo beschermen de systemen binnen jouw bedrijf alle informatie
Heb je met jouw onderneming een groot aantal klantgegevens in handen? Of gegevens van leveranciers, zakenrelaties en werknemers? Alle gegevens die binnen jouw bedrijf beschikbaar zijn, moet je zo goed mogelijk beschermen. De systemen die op de achtergrond draaien, moeten hier voor een grootste gedeelte voor zorgen. Maar hoe is de informatiebeveiliging eigenlijk geregeld binnen deze systemen? En waar kijkt een professional als digitrust.nl eigenlijk naar bij het uitreiken van de certificering? Onderstaande informatie maakt jou wegwijs in de beveiliging van gevoelige informatie.
De firewall voorkomt ongewenst verkeer
De systemen die binnen jouw bedrijf draaien, kan je zien als digitale forten. De systemen moeten er iedere dag voor zorgen dat alles goed beschermd is. Hiervoor is er een firewall geïnstalleerd. Dit is de eerste verdedigingslinie en beschermt de bedrijfsgegevens. Alleen geautoriseerd verkeer gaat het bedrijfsnetwerk binnen. Hackers en andere criminelen worden hiermee dus als het ware buitengehouden. Je moet er dan wel voor zorgen dat je een goede firewall hebt geïmplementeerd. Onderzoek daarom goed welke het beste werkt en hoe je voorkomt dat er binnen een korte tijd een datalek ontstaan.
Encryptie zorgt voor meer veiligheid
Om te voorkomen dat informatie in verkeerde handen valt, worden veel gegevens voorzien van een encryptie. De gegevens die via het systeem verstuurd worden, zoals het wachtwoord, de formulieren vanaf de website naar het systeem en de klantgegevens, worden volledig versleuteld verstuurd. Alleen de eindontvanger kan deze wirwar aan codes ontcijferen door erop te klikken. Voor ieder ander die deze encryptie ziet, is het een onleesbaar document. Systemen hebben in feite de sleutel om deze documenten leesbaar te maken voor bevoegden. Als jouw website is voorzien van een encryptie, geeft dit dus meer vertrouwen bij potentiële klanten om gegevens bij jouw bedrijf achter te laten.
Sterke wachtwoorden en een tweestapsverificatie
Bij informatiebeveiliging horen ook goede wachtwoorden. Iedere dag maken we gebruik van wachtwoorden om ergens in te komen. Denk aan sociale mediakanalen, websites, systemen en onze telefoon. De wachtwoorden zijn vaak voor de hand liggend. Je moet binnen het bedrijf daarom zorgen voor sterke wachtwoorden, die voorzien zijn van karakters, hoofdletters, cijfers en leestekens. Zo zijn ze lastiger te ontcijferen door een hacker. Eventueel kan je ook een tweestapsverificatie instellen. Dit is een dubbele controle, zodat alleen geautoriseerden het systeem in kunnen komen. Deze extra beveiligingslaag kan dus voorkomen dat hackers kans krijgen bij de gegevens te komen.
Bewustwording creëren bij werknemers loont bij beveiliging
Wanneer je een goede informatiebeveiliging wilt toevoegen, gaat het niet alleen om het uitrusten van de systemen en het verkleinen van de risico’s binnen deze systemen. De systemen mogen namelijk nog zo goed beveiligd zijn, als een werknemer niet bewust is van de risico’s kan er alsnog een groot probleem ontstaan. Bewustwording creëren op de werkvloer kan voorkomen dat er op verkeerde links wordt geklikt of iemand niet voorzichtig genoeg is met het bewaren van wachtwoorden. Een periodieke training kan de gevaren bij systemen en de gevoelige informatie aanzienlijk verkleinen.