Wat is een kolombeschermer?
Er zijn tal van situaties waarbij de juiste aanrijdbeveiliging van essentieel belang is. Zo kom je bijvoorbeeld in parkeergarages vaak vangrails tegen om voertuigen van elkaar te scheiden en op de juiste weg te houden. Maar aanrijdbeveiliging dient niet alleen ter bescherming van voertuigen en inzittenden, maar ook van bepaalde constructies en systemen van gebouwen. Kolombescherming is een vorm van aanrijdbeveiliging die je veel ziet in parkeergarages, distributiecentra en op industrieterreinen. Deze vorm van aanrijdbeveiliging beschermt de pilaren die het bouwwerk ondersteunen, evenals andere delen van constructies of systemen die niet beschadigd mogen raken. Daarom is kolombescherming van cruciaal belang voor elk bedrijf. Hieronder lees je meer over het ontwerp en de werking ervan.
Het materiaal van kolombeschermers
Kolombeschermers zijn een vorm van aanrijdbeveiliging die uit verschillende materialen kunnen worden gemaakt. Meestal zijn er vier soorten beschikbaar: stalen, betonnen, rubberen en kunststof kolombeschermers. Stalen kolombeschermers worden in de vorm van palen of buizen rondom een kolom geplaatst. Bij betonnen kolombeschermers gaat het om blokken die rondom de kolom worden geplaatst. Rubberen kolombeschermers werken goed vanwege hun flexibiliteit, waardoor ze de impact van een aanrijding goed kunnen opvangen zonder zelf beschadigd te raken. Kunststof barrières worden ook veel gebruikt om aanrijdingen te voorkomen, maar kunnen minder impact weerstaan dan andere materialen.
Wanneer heb je ze nodig?
Bij elke constructie met pilaren om de constructie te ondersteunen, kan het nodig zijn om kolombeschermers te installeren. Kolommen zijn namelijk van essentieel belang voor de stabiliteit en stevigheid van het gebouw en een beschadigde kolom kan mensen in het gebouw in gevaar brengen. Kolombescherming is alleen nodig als er verkeer in dat gebied is. Voorbeelden van dergelijke ruimtes zijn parkeergarages met meerdere verdiepingen en stevige kolommen om de constructie overeind te houden. Fabrieken hebben ook vaak kolombescherming nodig vanwege het grote aantal heftrucks, vrachtwagens en andere voertuigen die in en uit rijden.
Kies de juiste soort kolombeschermer
Er zijn verschillende soorten kolombeschermers beschikbaar in verschillende materialen en maten. De keuze hangt af van de situatie waarin ze worden geplaatst. Stalen kolombeschermers zijn bijvoorbeeld geschikt voor zware impact van bijvoorbeeld vrachtwagens, en worden vaak gebruikt in industriële omgevingen. Kunststof kolombeschermers zijn alleen geschikt voor lichte voertuigen, zoals personenauto’s. Betonnen kolombeschermers zijn het sterkst en worden alleen geïnstalleerd in situaties met bovengemiddeld zwaar verkeer. Rubberen kolombeschermers en andere flexibele soorten zijn ontworpen om de impact van lichte voertuigen op te vangen, maar alleen in situaties waarbij de impact niet groot zal zijn. Denk bijvoorbeeld aan gebieden waarin enkel stapvoets gereden wordt.
Een alternatief voor kolombeschermers
In sommige situaties is het niet nodig om permanente kolombescherming te installeren. Voor tijdelijke situaties kan een verplaatsbare veiligheidsbarrière al voldoende zijn als tijdelijke aanrijdbeveiliging. Deze barrières kunnen voor verschillende doeleinden worden gebruikt, zoals tijdelijke kolombescherming, omleidingen en bescherming tegen obstakels. Als er te weinig ruimte is voor kolombescherming, kan er gekozen worden voor verzinkbare palen. Het nadeel hiervan is echter dat ze niet zichtbaar zijn en daarom minder effectief zijn dan duidelijk fysieke vormen van aanrijdbeveiliging.