Wanneer wordt een incasso gebruikt?

Automatische incasso is een betaalmethode waarmee je rechtstreeks geld van de bankrekening van een klant kunt afschrijven. Automatische incasso’s worden gedaan met behulp van de bankgegevens van de klant. Dit betekent dat je hun rekeninggegevens niet in je systeem hoeft te hebben. Automatische incasso’s zijn een goede optie voor reguliere betalingen, zoals energierekeningen of abonnementskosten. Ze kunnen ook worden gebruikt voor eenmalige betalingen zoals facturen of huur. Op deze manier is het niet nodig om een ​​incassodienst in te schakelen om de betaling te innen. Automatische incasso is voordelig voor beide partijen. Je hoeft niet achter betalingen aan te gaan. Ook hoeven de klanten zich geen zorgen te maken dat ze elke maand contant geld bij de hand hebben.

De voordelen van automatische incasso

Zonder automatische incasso kun je de betaling handmatig bij je klanten incasseren. Deze methode kan riskant zijn, omdat de klanten soms hun schuld niet betalen. Om hen te vervolgen om de schuld te betalen, moet je mogelijk een incassobureau inhuren of juridisch advies inwinnen. Ondertussen is automatische incasso een snelle en handige methode om betalingen automatisch te innen. Er zijn veel voordelen aan het gebruik van automatische incasso in het bedrijfsleven. Ten eerste kan het je cashflow verhogen en het risico op te late betaling verkleinen. Je klanten betalen de factuur op de vaste datum. Deze incasso kan ook je administratiekosten verlagen. Je hoeft niet steeds op facturen of betalingen te jagen. Ten slotte kan het de afstemming van je debiteuren grootboek versnellen omdat al je klanten op tijd betalen.

Waarom je bedrijf een automatische incasso moet toepassen

De automatische incasso is oorspronkelijk ontwikkeld als een manier voor consumenten om rekeningen te betalen met hun bankrekening. Om bepaalde redenen is het systeem echter aangepast voor zakelijk gebruik. Bedrijven kunnen deze betaalmethode gebruiken om betalingen te innen van klanten en leveranciers. Dit systeem automatiseert het betalingssysteem. Als je het proces van het najagen van facturen wilt overslaan, moet je je klanten vragen om de reguliere facturen via automatische incasso te betalen. Je hoeft alleen maar toestemming te vragen aan de klanten om automatisch geld van hun bankrekening te halen. Het zal gemakkelijker zijn om inhoudingen te doen op specifieke data gedurende het jaar.

Hoe werkt automatische incasso?

Je maakt een account aan voor elke klant die gebruik wil maken van automatische incasso. Zij sturen je dan hun bankrekening gegevens. Je kunt dus automatische betalingen van hun rekening instellen op de door hen aangegeven datum. Het kan elke maand, elke twee weken of elke week zijn. Op de aangegeven datum wordt het geld automatisch van de bankrekening van de klant naar je rekening overgemaakt. Zodra ze je hun bankgegevens hebben gegeven, kunnen ze op elk moment opzeggen als ze willen stoppen met het gebruik van automatische incasso. Automatische incasso in bedrijfssystemen wordt meestal gebruikt door bedrijven die regelmatig betalingen van klanten nodig hebben. Dit proces biedt betalingsgemak voor de klanten. Het kan ook het risico op onbetaalde facturen voor het bedrijf verkleinen. Waarom zet je vanwege deze voordelen geen automatische incasso in?