FietsenPlaats.nl ervaring

Fietsenplaats.nl: Alles over garantie en fietsverzekeringen

Ik wordt dit jaar, 2020 overigens, 62 jaren jong en ben heel mijn leven lang wat vervoer betreft voornamelijk afhankelijk geweest van de fiets. Ik heb nooit mijn rijbewijs gehaald, maar bleek in die ene les, die ik wel gehad heb, talent te hebben voor autorijden. Dat was nog een hele prestatie waar ik, voor de eerste keer aan het stuur, op een vrijdagmiddag van de ene naar de andere kant van Eindhoven moest zien te komen. Insiders voelen het dan al aankomen, maar Eindhoven op vrijdagmiddag is een hel op wielen.
Geen wonder dus dat het meestal veel gemakkelijker is, en vaak ook veel sneller, om dan de fiets te pakken en dat heb ik dan ook altijd gedaan.
Dingen gaan echter kapot en als er enige waarde aan wordt toegekend, worden ze maar al te vaak gejat. Het feit dat ik hier het scherpere ‘gejat’ gebruik en niet de meer algemenere term van ‘gestolen’ heeft alles te maken met de simpele reden dat ik meer dan eens ongewild en onkundig van mijn fiets werd gescheiden.

Zowel tegen het stuk gaan van vooral diverse fietsonderdelen als tegen diefstal kun je je enigermate beschermen. Het eerste geschiedt door garantie, al dan niet verplicht, maar in later stadium vaak ook bijgekocht. Bescherming tegen diefstal vindt plaats door middel van het afsluiten van een verzekering. Je bent weliswaar toch wel je fiets kwijt, maar kunt dan een nieuwe halen zonder of zonder al te veel extra kosten.
Ik heb ruime ervaring als het gaat om fietsgarantie en fietsverzekering via mijn favoriete fietsenwinkel, hier in de buurt, maar hoe is dat nou precies geregeld bij een online fietswebshop als Fietsenplaats.nl?

Fiets garantie

Nederland is een land waar eigenlijk zo’n beetje alles is geregeld en dat geldt zeker voor garanties. Dat wil zeggen dat de garanties die een bedrijf afgeeft voor zijn of haar producten gebaseerd moeten zijn op deze wettelijke garantieregelingen en die zegt:
“De wettelijke garantie betekent dat u altijd recht heeft op een goed product. Als een product niet deugt, heeft u recht op gratis reparatie, een nieuw product of teruggave van uw geld. Er is geen wettelijke garantietermijn in Nederland, omdat het ene product nu eenmaal langer meegaat dan het andere” (Rijksoverheid)
Indien we dit terugkoppelen naar de garantievoorwaarden van Fietsenplaats, dan zien we dit in ongeveer dezelfde vorm terug:
“Fietsenplaats.nl garandeert dat het geleverde product voldoet aan de gesloten overeenkomst, de in het aanbod vermelde specificaties, aan de redelijke eisen van deugdelijkheid en/ of bruikbaarheid en de op de datum van de totstandkoming van de overeenkomst bestaande wettelijke bepalingen en/ of overheidsvoorschriften.”

 

FietsenPlaats ervaring

 

We zijn dus al een stukje verder: de fiets moet een goed product zijn! Een volgende stap in dit proces is te bepalen wat een goede fiets is en dat is dan weer afhankelijk van de verwachte tijd dat een product zonder problemen te gebruiken is.
Voor een fiets wordt dat vooral bepaald door de intensiteit van het fietsgebruik, want hoe meer er gefietst wordt, hoe hoger het slijtingspercentage. Om deze complexe discussie enigszins te omzeilen, geeft Fietsenplaats een bepaalde garantietijd aan: 1 jaar op draaiende onderdelen en 2 jaar op het frame. Verder wordt er vrij nauwkeurig omschreven wat wel en niet onder de garantie valt.

Aan de andere kant kan er ook aangegeven worden wanneer de fiets niet goed is:

• Niet compleet
• Beschadigd
• Kapot of niet goed werkend
• Niet ermee kunnen doen wat de verkoper of fabrikant heeft gezegd

Waar het in principe op neerkomt is dat u bij de aankoop van een fiets heel goed let op de volgende twee factoren:

• Krijg ik een deugdelijk product?
• Is de garantie goed geregeld, en kan ik mogelijk extra garantie bijkopen?

Nog even dit: in principe vallen de regels van retournering, of dat nu meteen is, of binnen de bedenktijd van 100 dagen, ook onder de garantie. Fietsenplaats garandeert deze mogelijkheden voor de klant.
Laat u echter wel altijd heel goed informeren hoe zoiets precies werkt en of er extra kosten mee zijn gemoeid.

Fietsverzekering

Is fietsgarantie vooral gericht op het verkrijgen van een deugdelijk product, een fietsverzekering is gericht op de gevolgen te dekken bij diefstal, maar ook beschadiging van het rijwiel.
Zoals we in de inleiding al hebben vermeld, is het stelen van fietsen een bijzonder populaire activiteit in ons land. Het aanbod is enorm en de vraag dus ook, helaas.
In principe is het dus zo dat u bij de aankoop van een nieuwe fiets, maar overigens ook bij een tweedehandsfiets, de mogelijkheid tot verzekeren wordt aangeboden. Een groot aantal fietsenwinkels kent samenwerkingsverbanden met verzekeringsbedrijven, anderen bieden gewoon alle opties.
De bekendste verzekeraars op fietsgebied zijn: Allianz, ENRA, HEMA, ANWB, Klaverblad, Univé en Kingpolis, maar er zijn er meer. Over het algemeen zullen er echter slechts minieme verschillen zijn in de diverse polisvoorwaarden en de te betalen premies.

Net als bij het onderwerp garantie werpen we ook nu een blik op de website van Fietsenplaats.nl om te kijken wat er over fietsverzekeringen wordt gemeld. Helaas is daar niet direct iets over te vinden, maar door de chat kunnen we de klantenservice vragen hoe dat zit. Fietsenplaats.nl verwijst voor het afsluiten van een fietsverzekering over het algemeen door naar ENRA, een specialist op het gebied van fiets-, bromfiets- en E-bikeverzekeringen.

Bij het afsluiten van een fietsverzekering moet je jezelf een paar dingen afvragen:

1. Wat is er gedekt?
• Diefstal
• Schade
Pechhulp
• Ongevallen
• Rechtsbijstand
• Accessoires

2. Voor hoelang is de dekking geldig?
• Aantal jaar
• Verlengingsmogelijkheden

3. Voor welk bedrag is mijn fiets verzekerd?
• Nieuwwaarde
• Afschrijving

4. Wat is de premie?

Zowel op de door Fietsenplaats.nl aangeraden fietsverzekeringen van ENRA, kan het geen kwaad op uw gemak de diverse mogelijkheden met elkaar te vergelijken en de voor u beste verzekering af te sluiten voor uw net op Fietsenplaats.nl online aangeschafte nieuwe fiets.

Nog even dit!

Fietsendiefstal is bij volhardende fietsendieven haast niet te vermijden, maar met een goed fietsslot kunt het u de dief wel extreem moeilijk maken. Meestal komt dat neer op minstens twee sloten: het standaard fietsenslot en een ketting- of hangslot om de fiets aan een niet te verplaatsen obstakel te verankeren. Je maakt dan wel wat extra kosten, maar dat is de ellende van diefstal zeker waard.
Fietsenplaats.nl heeft onder het kopje ‘accessoires’ daarin een aantal uitstekende sloten van het hoog aangeschreven merk AXA beschikbaar.