Alles dat je moet weten over kantbanken

In de industrie van de metaalbewerking, spelen zogeheten kantbanken een grote rol. Maar wat is een kantbank nou precies en wat kun je ermee? Een kantbank is een machine die wordt gebruikt om metaal te kanten, ofwel: het vervormen van een metalen plaat. Kanten is een veelgebruikte methode die ingezet wordt na het knippen, lasersnijden of plasmasnijden. Het vervormen van een metalen plaat gebeurt meestal om een hoek of een bocht te creëren in het metaal. Kanten is geen eenvoudige klus, omdat het vaak meerdere hoeken in een plaat maakt. Een kantbank is dus een persmachine die bestaat uit twee gietvormen, gecombineerd met een onderbalk, bovenbalk en een handgreep. Een kantbank kan dus zeer goed van pas komen bij dit type (na)bewerking van metaal. Ben je op zoek naar een kantbank? In dit artikel geven we je alle ins en outs over kantbanken. Een kantbank te koop is er in verschillende vormen, zoals handmatig en geautomatiseerd.

Een CNC bewerkingscentrum

Een kantbank zijn er in verschillende vormen en maten. Zo kunt een handmatige kantbank gebruiken, maar vele kantbanken zijn verwerkt in een CNC bewerkingscentrum. Je kunt een cnc bewerkingscentrum kopen voor verschillende redenen. Een CNC bewerkingscentrum, waar CNC staat voor ‘’computer numerical control’’, is een apparaat dat gebruikt wordt om verschillende soorten materialen te maken. Een CNC bewerkingscentrum is een elektromechanisch apparaat, dat je de mogelijkheid biedt om materiaal aan elkaar vast te maken, via een gegenereerd programma. Dit apparaat wordt vooral gebruikt door makers die een fysiek onderdeel willen creëren met behulp van een computer. Door de jaren heen zijn de mogelijkheden van CNC bewerkingscentra flink gegroeid, wat vele bedrijven de kans heeft gegeven om de productie in massa op te kunnen schroeven.

Handmatige kantbank versus een CNC bewerkingscentrum

Of een handmatige kantbank voldoende is, of dat het gebruikt wordt in combinatie met een CNC bewerkingscentrum, hangt vooral af van het materiaal. Voor relatief dunne metalen platen, is de (na)bewerking met een handmatige kantbank voldoende. Echter, wanneer je werkt met dikke metalen platen, die vaak een grote hoek nodig hebben, wordt er vaak gekozen voor een geautomatiseerde kantbank, oftewel een CNC bewerkingscentrum.
Een ander verschil tussen een handmatige en een geautomatiseerd kantbank is de meting. Waar een handmatige kantbank gebruikt maakt van een liniaal die de lengte kan gemeten, wordt bij een CNC de meting geautomatiseerd, waardoor de kantbank het materiaal zo precies mogelijk kan ombuigen.

Wat zijn de voordelen van het aanschaffen van een kantbank?

Het grootste voordeel van het werken met een kantbank is de snelheid van het productieproces, vergeleken met het gebruik van een lasapparaat. Het lassen van platen om een hoek te vormen kost meer materiaal, meer tijd en meer energie. Al met al levert het gebruik van een kantbank dus een sneller en goedkoper productieproces op. Een ander voordeel ten opzichte van een zetbank, wat ook een machine is die gebruikt wordt om platen te buigen, is dat de platen in een kantbank niet vastgeklemd worden. Dit betekent dat het verbuigen van een plaat bij een kantbank minder tijd kost, wat dan weer leidt tot een sneller, en dus goedkoper, productieproces.